Ilmainen toimitus ja palautus!

Ilmainen toimitus ja palautus!

8.1.2018

Keskisuomalainen - Kaikki alkoi omista vetoremmeistä

Kaikki alkoi omista vetoremmeistä

Juttu julkaistu Keskisuomalainen-sanomalehdessä 7.12.2017. Kirjoittaja Shahin Doagu. 


Nyt jyväskyläläisen Taffer Finlandin tuotteita saa jo Englannista. Kohta ehkä myös Ruotsista. Valmistus on vielä Suomessa.

Kun jyväskyläläiset Otto Rosti, 27, ja Ira Mäkinen, 29, aloittivat urheiluvarusteita ja -vaatteita valmistavan Taffer Finlandin yrittäjinä vuonna 2014, pariskunta ei uskonut, että nelisen vuotta myöhemmin heidän tuotteitaan myytäisiin kotimaan lisäksi Isossa-Britanniassa.


Kaikki sai alkunsa melko vaatimattomissa olosuhteissa omassa keittiössä, kun kuntosalilla viihtyvä Rosti halusi valmistaa vetoremmit, jotka kelpuutti itselleen. Niinpä mies haki äitinsä ompelukoneen lainaan ja osti valmistukseen vaadittavat tarvikkeet. Siitä syntyi liikeidea, johon hän houkutteli puolisonsa mukaan.


- Nyt olemme tehneet jälleenmyyntisopimuksen brittiläisen urheiluyrityksen kanssa. Sillä on laaja verkkokauppa sekä Manchesterissa kaksi kivijalkamyymälää. Yritys myös maahantuo tuotteita, joten mahdollisuudet ovat laajaan jakeluun, Rosti sanoo.

Rostin suunnittelemat vetoremmit ovat Tafferin ykköstuote edelleen, sillä niitä myydään useita tuhansia joka vuosi. Matkan varrella tuotevalikoima on laajentunut muun muassa rannetuilla, urheilupussukoilla ja vaatteilla. Yritys hengittää verkkokaupalla, jonka kautta tuotteita on tilattu Etelä-Eurooppaa myöten. Nyt he käyvät neuvotteluita kahden ruotsalaisen kuntosalin kanssa tavoitteenaan saada jyväskyläläistä osaamista naapurimaahan.


Kuluneiden vuosien aikana Taffer on kuitenkin tullut tutuksi monelle salitreenaajalle ennen kaikkea kotimaassa. Yrityksellä on Suomessa 35 jälleenmyyjää, joista valtaosa on kuntosaleja ja loput urheilukauppoja.


- Vieläkin tuntuu hurjalta, kun kuntosalilla tulee vastaan meidän varusteita ja vaatteita käyttäviä ihmisiä. Se on kuin saisi työstään toisen palkan, pari hehkuttaa.
- Siksi ulkomaille laajentumista ei osaa käsittää.

Yrittäjillä on omien sanojensa mukaan ideapankki täynnä uusia tuotteita ja halua laajentaa entisestään maanrajojen yli. Omat eettiset periaatteet pakottavat silti toistaiseksi hellittämään kaasua. Taffer on kotimainen yritys, jonka tuotteet valmistetaan suomalaisista materiaaleista. Hinta voi tulla kuluttajille vastaan monissa maissa, sillä suomalaisesta työstä he eivät tahtoisi ainakaan vielä luopua.

- Kaikkien tuotteidemme valmistus on uniikkia käsityötä, jota tehdään Jyväskylässä ja Tampereella.

Toisaalta pienyrittäjän tuotantoerät ovat vielä tässä vaiheessa suhteellisen maltilliset, että moni valmistaja ei suostu tekemään yhteistyötä. Suomessa ei heidän mukaansa myöskään ole välineitä ja osaamista kaikkien tuotteiden tekemiseen.

- Esimerkiksi sellaiselle lippalakille, jota me haluaisimme, ei ole valmistajaa. Myös tiettyjen juomapullojen materiaalit pitäisi tuoda ulkomailta.

Mikäli tulevaisuudessa mielii laajemmin maailman markkinoille, ulkomaisten valmistajien mukaan ottaminen on väistämättä edessä. Yksi vaihtoehto onkin solmia tuotantosopimuksia paikallisten yritysten kanssa esimerkiksi Ruotsissa tai Virossa.

- Haluamme pitää kotimaisuudesta kynsin hampain kiinni. Voi kuitenkin olla, että jossain vaiheessa osa tuotannosta siirretään ulkomaille. Alkuperäisten tuotteiden, kuten vetoremmien, valmistuksen haluamme aina säilyttää Suomessa, Mäkinen vakuuttaa.


Taffer Finlandin kaikki tuotteet ovat paljasjalkaisten jyväskyläläisten Otto Rostin ja Ira Mäkisen kädenjälkeä.

- Me suunnittelemme kaikki tuotteemme itse ja valmistamme niistä myös ensimmäiset versiot ennen kuin teetämme alihankkijoilla isomman erän, Mäkinen sanoo.

Rosti on koulutukseltaan energiatekniikkainsinööri ja Mäkinen puolestaan tradenomi eli kummallakaan ei varsinaisesti ole koulutusta esimerkiksi ompeluun. Yrittäjät vakuuttavat, että kaiken voi oppia itse opiskelemalla ja harjoittelemalla.

- Mikä ei insinööriltä onnistuisi, Rosti kuittaa vitsaillen.

Vetoremmeistäkin tehtiin parikymmentä koekappaletta ennen kuin täydellinen lopputulos syntyi.

- Esimerkiksi yhden meidän t-paidoistamme suunnittelin niin, että laitoin pöydälle kolme lempipaitaani, joista jokaisesta poimin parhaat puolet. 

Somejulkkis-Seppo :) 


Näytä kaikki uutiset