Ilmainen toimitus ja palautus!

Ilmainen toimitus ja palautus!

16.2.2018

BISNESTÄ TYHJÄLLÄ KASSALLA

Kirjoittanut Ira Mäkinen

Unelmilla on hintansa, eikä lopulta mitään saa ilmaisesti. Unelmien saavuttamisen ratkaisee yleensä se, kuinka paljon niiden eteen on valmis tekemään töitä. Jos ei uskalla ottaa yhtään riskiä, on vaikea lopulta saavuttaa mitään. Tässä kirjoituksessa palataan alkuhetkiin, kun tarvittiin firmalle rahoitus.

Alkuvaiheessa olimme siis useita kertoja tilanteessa, jossa kysyntää tuotteille oli mutta firman kassa oli pyöreä nolla. Siinäpä siis ongelma: asiakkaita on, mutta ei rahaa valmistaa tuotteita!

Olimme tutkineet eri lainavaihtoehtoja jotka sopisivat pienelle aloittelevalle yritykselle. Vaihtoehdoista löytyikin pari potentiaalista. Tilanne oli jokseenkin haastava, sillä lainahakemusten käsittelyssä voisi mennä pahimmillaan viikkoja ja meillä oli tilanne päällä juuri sillä hetkellä, eli monen viikon odottelu olisi pahimmillaan voinut sössiä koko homman.

Ei siis auttanut muuta kuin nöyränä kävellä pankkiin ja kysyä, saadaanko pieni laina ja mielellään samantien. Kai meissä, nuorissa alkavissa yrittäjissä, jotain kovin sympaattista oli, sillä noin tunnin juttelun jälkeen saimme myöntävän lainapäätöksen ilman sen suurempia vakuutteluja. Varsinkin, kun meillä ei ollut minkäänlaisia todisteita siitä, onnistummeko lainaa koskaan takaisin maksamaan. Ainoa mitä pystyimme antamaan, oli vahva usko että tottakai tämä onnistuu!

Olihan lainalla toki hintansa: suhteellisen suuret korot, joilla pienikin laina muuttui äkkiä alkuperäistään huomattavasti suuremmaksi. Mutta ei meillä oikein ollut vaihtoehtoa. Hommat piti saada käyntiin käytännössä jo samana päivänä, heti! Joten ei muutakuin nimet paperiin ja silmät kiinni!

Tuotanto-ongelmat ratkesivat ja pankkilaina laitettiin kiinni uuteen tuotantoerään. Tässä vaiheessa oli pakko ristiä sormet ristiin ja toivoa, että hyvin alkanut nousukiito myynnissä jatkuisi ja korkeakorkoisen lainan ottaminen olisi kaiken sen arvoinen riski. Tuli joulu 2014, tuli vetoremmit. Lopun voisi sanoa olevan historiaa.

Tästä meni muutama kuukausi, jonka jälkeen saimme kauan odotetun myönteisen lainapäätöksen hakemallemme 30.000 euron pienyrittäjälainalle. Nyt meillä olisi riittävästi puskuria valmistaa tuotteita varastoon eikä homma jäisi enää siitä kiinni. Saimme maksettua korkeakorkoisen pankin lainan pois ja aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä. Toki tässä vaiheessa mukaan astuivat uudet haasteet: meidän senhetkinen varallisuus huomioon ottaen olimme ottaneet aika hemmetin ison lainan! Ja pitäisihän se kai joskus takaisinkin maksaa. Paine saada homma isommaksi ja kunnolla toimimaan sekä kannattavaan kasvuun oli alkanut.

TOUGHER x STRONGER


Näytä kaikki uutiset